Θλιμμένη Μέριλιν

Όλοι γνωρίζουμε τη Μέριλιν Μονρόε. Σύμβολο του σεξ της δεκαετίας του '50, ξανθιά, με τόνους μέικ απ και φυσικά, αναμενόμενο, χαζή και αφελής. Η εικόνα αυτή "χτίστηκε" ΓΙΑ τη Μέριλιν, παρά ΑΠΟ τη Μέριλιν. Τώρα θα αναρωτιέσαι γιατί γράφω αυτές τις κουταμάρες. Θα σου πω γιατί. Γιατί αυτή η γυναίκα (όσο περίεργο και να ακούγεται) αποτελεί ένα μέρος της έμπνευσής μου και ολόψυχα τη θαυμάζω. Όχι τόσο γιατί ήταν διάσημη, πλούσια ή ποθητή, όσο για το δυναμισμό της, το πείσμα της και τις απόψεις της. Μια πιο βαθιά ανάγνωση ίσως σε πείσει...

Η Νόρμα Τζιν Μόρτενσον γεννήθηκε στις 1 Ιουνίου 1926. Η μητέρα της, Γκλάντυς Περλ Μπέικερ έπασχε από ψυχική ασθένεια, και έτσι η μικρή Νόρμα από τα οχτώ της χρόνια άλλαζε οικογένειες και ιδρύματα όπως θα άλλαζε αργότερα άντρες και κινηματογραφικά στούντιο. Αγνώστου πατρός, η μικρή αναγκάστηκε να παντρευτεί σε ηλικία 16 χρονών για να μη ζει υπό την κηδεμονία άλλων. Ο σύζυγος της, Τζέιμς, κατατάχτηκε στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου και η Νόρμα δούλεψε κοντά του ως επιτηρήτρια αλεξίπτωτων σε εργοστάσιο. Μην αντέχοντας τα βλέμματα των άλλων αντρών προς τη γυναίκα του, ο Τζέιμς δημιουργούσε επικούς καβγάδες. Αλλά ως άλλη Σταχτοπούτα, η Νόρμα βρήκε στα πρόσωπα φωτογράφων τη νεραϊδονονά της και έτσι όχι μόνο χώρισε (σε ηλικία 20 ετών) αλλά και υπέγραψε συμβόλαιο με τη Φοξ! Έγινε ξανθιά, άλλαξε το όνομά της, πέταξε από πάνω της τα ρούχα του εργοστασίου για μια πιο λαμπερή περιβολή και έγινε σταρ.

Αρχικά οι ρόλοι ήταν μικροί. Ο δυναμισμός της και το πείσμα της όμως την ανέδειξαν. Είναι και ο κύριος λόγος που χαρακτηρίστηκε "δύσκολη" στο να συνεργαστεί κανείς μαζί της. Παντρεύτηκε ένα θρύλο του μπέιζμπολ, τον Τζο Ντι Μάτζιο. Όμως μετά την σκηνή της ταινίας Επτά Χρόνια Φαγούρα που η Μέριλιν έδειχνε ότι χαιρόταν που σηκωνόταν η λευκή φούστα της, η Νόρμα υπέφερε από τη ζήλια και το ξύλο του Τζο. Μάρτυρες είπαν ότι η Μέριλιν είχε μώλωπες στην πλάτη. Φυσικά, χώρισαν. Και πράγματι. Η Μέριλιν, όπως όλες οι γυναίκες της εποχής της ήθελε έναν ευτυχισμένο γάμο, παιδιά, σκυλιά κι όλα τα συναφή. Όμως δεν ήταν θύμα και δεν επρόκειτο να θυσιάσει τον εαυτό της και την ευτυχία της στο βωμό της φήμης και της δόξας.

Ακολούθησε άλλος ένας γάμος με το σκηνοθέτη Άρθουρ Μίλλερ, ο οποίος έληξε άδοξα. Η Μέριλιν ήθελε να αγαπηθεί. Αλήθεια το ήθελε. Αλλά να αγαπηθεί ως Νόρμα. Ως εκείνη που δε γνώρισε αγάπη και ευτυχία. Η Μέριλιν ήταν απλά μια μάσκα που φορούσε για να την αγαπά όλος ο κόσμος. Ο ένας όμως που ήθελε στη ζωή της, θα την αγαπούσε ως Νόρμα. Και δυστυχώς αυτό δεν έγινε ποτέ. 

Μετά από εκτρώσεις, η Μέριλιν δεν κατάφερε να κρατήσει ποτέ το παιδί που πάντα ήθελε. Οι εκτρώσεις δικαιολογούνται (από μένα τουλάχιστον). Ήταν μικρή και δεν είχε γνωρίσει οικογένεια. Φοβόταν ότι δεν θα ήταν καλή μάνα. Ότι θα απογοήτευε το παιδί της. Ότι θα κατέληγε σαν τη Γκλάντυς και δεν το άντεχε. Και δεν τα κατάφερε.

Γνώρισε τον Κέννεντυ και φυσικά ήταν λάθος. Πέθανε στις 5 Αυγούστου 1962 στο υπνοδωμάτιό της. Τα αίτια είναι υπερβολική δόση χαπιών. Η αιτία όμως ακόμα να βρεθεί. Αυτοκτονία ή δολοφονία γιατί κυνηγούσε πολλά; 

Αρκετά με τα βιογραφικά (ήταν και πολλά). Αλλά την αγαπώ. Την αγαπώ για το δυναμισμό της, το πείσμα της, την αποφασιστικότητά της, τα θέλω και τα πιστεύω της. Ήταν απλή και προσιτή. Δεν προχώρησε με το σχολείο και γι' αυτό διάβαζε. Λάτρευε τη γνώση και τη μάθηση που δεν της προσφέρθηκε και την κυνηγούσε. Τα βιβλία της ήταν πιο πολλά απ' τα κοσμήματα της! Λάτρευε τα ζώα. Δική της είναι η φράση: "Dogs never bite me. Just humans". 

Ήθελε να αγαπηθεί και να είναι ευτυχισμένη και το κυνήγησε. Ακόμα κι όταν αμφέβαλαν για το ταλέντο της, εκείνη πήγε σε δραματική σχολή για να αποδείξει την αξία της. Ήταν η μεγαλύτερη κωμικός της εποχής της, όπως παραδέχτηκαν πολλοί μετά το θάνατό της. Πίστευε στη δύναμή της, αλλά και στη δύναμη των γυναικών. Είχε όνειρα. Όνειρα που γκρεμίστηκαν. Ήταν ένα άστρο που φώτισε πολλούς.

Ήταν έξυπνη, φιλάνθρωπος, καλλιτέχνης, fashion icon, όμορφη και ταλαντούχα. Και αν ακόμα δε σε έπεισα για το μεγαλείο της Μέριλιν, θα σου παραθέσω κάποια quotes της από την αυτοβιογραφία της My Story (που εύχομαι να διαβάσω όσο τίποτα άλλο). 
“I believe that everything happens for a reason. People change so that you can learn to let go, things go wrong so that you appreciate them when they're right, you believe lies so you eventually learn to trust no one but yourself, and sometimes good things fall apart so better things can fall together.”
Και άλλα μπορείς να διαβάσεις στη σελίδα: https://www.goodreads.com/author/quotes/82952.Marilyn_Monroe

Όσα γράφονται για αυτή είναι πολλές φορές παραπληροφόρηση. Το site πάνω έχει αληθινά quotes από τη βιογραφία της. Πίσω απ' το πρόσωπο της θεάς σταρ κρυβόταν το πιο μελαγχολικό πρόσωπο της εποχής της. Την ευχαριστώ για όσα μου έμαθε. Και κάτι ακόμα: "We should all start to live before we get too old. Fear is stupid. So are regrets." Να το θυμάσαι. . .


Σχόλια

  1. Γενικα και στις ταινιες της λιγοτερο κανει τη χαζη και περισσοτερο την αφελη. Και ο τροπος που μιλουσε και ολα δεν υπεδειξαν ποτε κατι χαζο. Απλως αυτο εγινε αυτοματα λογω της εικονας που εδειχνε. Φυσικα και για την εποχη. Πως μπορουσε μια γυναικα τοσο σεξυ και ομορφη και με μια αφελεια επιφανειακη να ναι κατι παραπανω? Παντως σε ταινιες οπως το Μερικοι το Προτιμουν Καυτο φαινεται και το δραματικο της ταλεντο και το βαθος της. Αλλο που τραγουδουσε και φοβερα! <3 Δυστυχως αναλωθηκε στο ποτο για μεγαλο διασημα της ζωης της.(ηταν διπολικη or sth)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου